Bomen.

“Watishettochheethè.” Het leek de afgelopen dagen wel of iedereen elkaar daarmee begroette. Als bevestiging dat je niet de enige bent die dreigt te smelten bij 40 graden. Met rood aangelopen koppen, okselvijvers en zo min mogelijk textiel snakten we naar we verkoeling. In de groentenafdeling van de supermarkt zochten mensen langer dan nodig naar een komkommer en bleven als stokstaartjes voor het vriesvak staan staren naar de pizza’s en diepgevroren vissticks. Zuchtend, puffend, kreunend. “Wat is het toch heet, hè.”

Ecosceptici zien geen gevaar in deze temperaturen en smeren nog een keer factor 50. Groene ridders verkondigen de apocalyps. Ik ging zelfs een kerk binnen, om verlossing te zoeken. Dan is het echt heel erg heet. Zelfs Jezus had het warm. De kaarsjes hingen slap en zweterig over de kandelaars. Vroeger kwam ik er nog wel eens, tegenwoordig niet meer uit vrije wil. Ooit was dit een plek om grote momenten te markeren. Je geboorte, je communie, je huwelijk, je dood…nu is het een gebouw waar het even wat koeler is.

Toen ik om half vier nog steeds de slaap niet kon vatten en maar weer eens keek op Facebook of er ergens, iemand iets beleefde, stuurde een vriendin me zo’n petitie. Wat we nodig hebben, zijn meer bomen. Zes miljoen in Vlaanderen om precies te zijn. Net als in de Sahel hebben we een groene muur nodig, om te zorgen dat de airco van Moeder Natuur niet oververhit wordt. De regering moet daarvoor zorgen. Maar aangezien de regering zich sneller vormt dan een ijspegel bij deze temperatuur, lijkt het me een verstandig idee om er maar vast zelf aan te beginnen. Dus bedacht ik een plan. Plant. Laten we een kathedraal bouwen, een gigantisch monument om na te laten aan onze kinderen. Geen stenen gebouw, daarvan hebben we er meer dan genoeg, maar een met groene muren, een dak van bladeren en een plek die de grote momenten markeert. Om de spirit er een beetje in te krijgen, bedacht ik er alvast een liedje bij. Da’s altijd prettig als je aan het spitten bent.

Plant een boom, plant een boom

Geef er eentje aan je tante 

Geef er ook een aan je oom 

Plant er een voor de geboorte

Van je eerstgeboren zoon

Plant een boom, plant een boom 

Plant een boom

Plant er een voor je verjaardag

Plant er eentje als je trouwt

Geef er een, dat is zo aardig

Als je veel van iemand houdt

Word je vijfentwintig jaar

Plant een wilg of hazelaar

Doe je t voor de eerste keer

Plant een prunus of een peer

Plant een boom, plant een boom

Geef er eentje aan je tante

Geef er ook een aan je oom

Plant voor mijn part coniferen 

Als je kind gaat afstuderen 

Plant een boom, plant een boom 

Plant een boom

Geef een boom cadeau aan vrienden

Zet een boom op bij elk feest

Plant een zomereik of linde

Als je er zelf bent geweest

Geef de wereld iets te erven 

Plant desnoods een vlinderstruik

Plant, als ik ooit kom te sterven

Maar  een boompje op mijn buik

Plant een boom, plant een boom

Geef er eentje aan je tante

Geef er ook een aan je oom

Plant er een voor moeder aarde

Of als laatste eerbetoon

Plant een boom, plant een boom 

Plant een boom

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment

Sluit Menu